Rengeteget tudunk erről a beszédről, de úgy látszik még mindig keveset. Lehet azonban, hogy tényleg eleget tudunk, csak nem rakjuk össze a történetet és ezért látszik kevésnek. Pedig érdemes.

Érdemes, mert egy ilyen sokkoló, beismerő vallomásnak is tekinthető beszédet, nem minden nap mond az ember, főleg egy miniszterelnök. Sőt nagyon kevés magyar miniszterelnök mond ilyen beszédet, mert eddig Magyarországon nem volt olyan helyzetben az ország vezetése során egy se, hogy ilyen beszédet kelljen mondania. Gyurcsány Ferenc pedig megtette, mert oka volt rá. Az ok pedig így lassan nyolc év után, tisztán látva az ország akkori állapotát teljesen világos. Gyurcsány Ferencet idézve: „Elkurtuk” Vagyis Gyurcsány Ferenc vezetésével az MSZP tényleg elkurta az ország irányítását. Most már azt is tudjuk, elkurták 10 millió ember 8 évét. „Nem kicsit, nagyon”. Megjegyzem, ekkor válság még a fasorban se volt!

Bárki bármit mond, ez a lényeg, vagy a döbbenetes valóság! Lehet itt filozofálgatni, meg irodalmi vagy poltikai szempontból elemezni, de tök felesleges és értelmetlen. A lényegen nem változtat. Az MSZP zárt üléséről tudatosan került ki a beszéd. Más lehetőség nincs!

De nézzük.

Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök 2006. május 26-án mondta az MSZP frakció zárt balatonőszödi ülésén. Tehát zárt ülésen mondta. A zárt ülésnek megvannak a kritériumai. Vagyis egy Fidesz jelvényt kitűző légy se repülhetett be oda! Csak az MSZP frakció tagjai lehettek ott. Vagyis a beszédet senki más nem hallhatta. 

- Miért? Miért volt ez akkor ennyire titkos?
- Miért nem hallhatta rögtön élőben az egész ország?
- Azért, mert Gyurcsány nem volt biztos abban, hogy amit mondani fog a párttársainak, az jó lesz? Nem tudta miként fog lecsapódni? Mi lesz a hatása?
- Vagy először szűk környezetben tesztelte döbbenetes vallomását?
- Lehet, hogy a beszéd elhangzása után, ugyancsak szűk környezetben többször is meghallgatták és kielemezve döntöttek arról, hogy ki lehetne szivárogtatni?

Rengeteg kérdés fel lehet tenni a beszéd kapcsán, melyeknek megválaszolása - mivel más lehetőség túlzottan nincs - egyre inkább a következők felé terelődik.

- Gyurcsány készült a beszéddel.
- Mivel kínos ügyről akart beszélni, nem merte azt élőben, az egész ország előtt megtenni.
- A tartalom miatt félt a nyilvánosság haragjától és az azonnali bukástól.
- Mivel a beszéd viszont szerinte „jól” sikerült, tükrözte taktikai elképzelését, további ámokfutásának célját, értelmét látta a kiszivárogtatásnak.

Egyébként is az élő beszéd és a kiszivárogtatás között az a cseppet sem elhanyagolható különbség, míg az előző döbbenetes hatással lett volna a társadalomra, egyértelmű és világos bukás, addig a második, kétség és bizonytalanság lebegtetésére, sőt mások belekeverésére is alkalmas volt. Ezért is választotta taktikai okokból Gyurcsány az utóbbit. De nemcsak választotta, hanem a kiszivárogtatás útját egy darabig egyengette is. Vagyis tudatosan addig segítette az eseményeket, ameddig az önálló életre nem kelt, pontosabban az általa meghatározott "célhoz" el nem jutott. 

Tehát nemcsak a beszéd volt előre megtervezett, hanem annak az MSZP-ből való kiszivárogtatása is.
Ezek utáni történések, tettének már csak borzalmas következményei.

De miért kellett ilyen beszédet mondania

-      Mert Almunia EU pénzügyi biztossal a választások előtt paktumot kötött?
-      A paktum szerint a választások után ezt meg kellett tennie?
-      Mert borzalmas állapotba sodorta 2006-ra az országot?
-      Mert azt gondolta, hogy a hazugságait felfedi, akkor megbocsátanak neki?
-      Ezzel akarta kiütni a biztosítékot, hogy a valóságról elterelje a figyelmet?

Bármi legyen az ok, amit halmozottan is el lehet képzelni, politikai alkalmatlanságát, de egyben őrült elméjét is tükrözi.

Csak kitérőként jegyzem meg: a WikiLeaks által 2007-ben megszerzett amerikai követségi távirat, jelentésében az akkor miniszterelnök Gyurcsány Ferencről a következőket írta: "reménytelen felkészületlensége a magas szintű találkozókra". (www.origo.hu)
Magyarul pancser.

De visszatérve a beszédre, azt is boncolgathatjuk, kik voltak vélhetően ott az MSZP frakcióülésén, ugyanis ezek a politikusok végig hallgattak és még most is hallgatnak.
A 2006-os MSZP parlamenti frakció néhány akkori tagja: Baja Ferenc, Bárándy Gergely, Burány Sándor, Csiha Judit, Gál J. Zoltán, Gőgös Zoltán, Göndör István, Gúr Nándor, Hagyó Miklós(!), Hiller István, Hunvald György, Józsa István, Keller László, Kiss Péter, Lendvai Ildikó, Mesterházy Attila(!), Simon Gábor(!), Szanyi Tibor, Szili Katalin, Vadai Ágnes(!), Veres János (valasztas.hu)
A vastagon kiemelteket jobban szemügyre lehet venni.

Ezek az emberek mint a frakció tagjai, ott voltak. Miért hallgatnak? Mi az oka annak, hogy egyesek lazán átugorva a lényeget, - a beszédet és tartalmának borzalmas gazdasági körülményeit, Gyurcsány ámokfutását - feltűnően gyanúsan, másról kezdenek beszélni. Miért? Miért vállalják Gyurcsányt? Tán valami más is elhangzott ott?

Gyurcsány pedig folytatja őrült ámokfutását. 7 év után azt is bevallotta, hogy tudott a kiszivárogtatásról. Szerény és finoman álságos megfogalmazás, ami mögött szerintem újra csak az emberek szó szerinti átverése, illetve az őszödi beszéd utáni további hazugságáradata áll.
Miért? Szeret hazudni? Szereti az embereket heccből, az orruknál fogva vezetni?
Az Összefogás pedig csapatostul, emberestül erre épít?
Miért ássák magukat egyre mélyebbre?
Az agonizálás, a koncepciótlan támadás, a minden mindegy alapon fejjel a falnak menni, csak a reménytelen, de inkább a buta ember eszköze. Ha már a baloldal is ehhez az eszközhöz fordul, nagy lehet a baj.

Gyurcsány ezt tudja, csak maga alá akarja gyűrni a baloldalt?
Csak úgy heccből? Csak úgy kalandvágyból? Vagy őrült tervének megvalósítása érdekében?
Másra nem lehet gondolni, mert politikailag már mindenütt, külföldön is lenullázta magát.
Ezek után nem lehet azon csodálkozni, hogy a baloldali szavazótábor is elbizonytalanodott, hisz náluk is kezd betelni a pohár!
Akkor mit akar a baloldal Gyurcsánnyal?
De mit akar még mindig Simon Gáborral, aki az MSZP központi pártirodáján keresztül levelezget a Parlament Mentelmi Bizottságával? Mégse mondtak le teljesen Simon Gáborról? Miért?
Ráadásul még mindig nem tudni, honnan a 240 millió, pedig lassan eltelt 4 hét!  
Akkor most mi a helyzet?
A helyzet az, hogy a baloldal újra beleszaladt, egy bal felütéssel indított jobbcsapottba!
Lassan rászámolnak a ringben, de nem a bírók, hanem felállva a közönség.

A bejegyzés trackback címe:

https://sonyo.blog.hu/api/trackback/id/tr405835318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása