Ha a hülyeség fájna, az LMP ordítana!

„A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint tudatlanságon és rosszhiszeműségen alapulnak, egyúttal a közvélemény megtévesztésére alkalmasak egyes ellenzéki politikusok kijelentései, amelyek a Buda-Cash Brókerház Zrt. és a DRB bankcsoport tevékenységére, a jegybanki kártalanításra, illetve a felügyeleti ellenőrzésekre vonatkoznak.”

„Az LMP szerint a Matolcsy György által vezetett MNB nem képes megfelelően kezelni a Buda-Cash botrányt, az ellenzéki párt ezért a jegybankelnök távozását, valamint szigorúbb felügyeleti szabályokat követelt hétfőn. Az LMP szerint az MNB-nek és a kormánynak kell kártalanítania az ügyfeleket a törvény szabta keretek között. Az MSZP hétfőn arra szólította fel a kormányt és a jegybankot, ne felelősöket keressenek maguk helyett, hanem kérjenek elnézést, és teljes mértékben kártalanítsák a Buda-Cash ügy minden érintettjét. Hozzátették, az elmúlt öt évben a felügyeletnek, illetve az MNB-nek lett volna lehetősége arra, hogy megakadályozza a Buda-Cash ügyet, ezért az eset miatt a jegybanké a felelősség.”

lmp.jpg

„A jegybank közölte: hamis az az állítás, amely szerint a DRB bankcsoporthoz köthető hitelintézetek az MNB tevékenységének időszakában kerültek volna a Buda-Cash Brókerház Zrt. tulajdonosi köréhez. A valóság ezzel szemben az, hogy a Buda-Cash Brókerházhoz köthető megbízott magánszemélyek a brókerház tulajdonosainak megbízásából 2008-2009-ben, alapvetően a Gyurcsány-kormány időszakában szereztek többségi befolyásoló tulajdonrészt – a részjegyekre vonatkozó tőkeemelésekkel, s ennek révén a régi tagok fokozatos kiszorításával – abban a 11 takarékszövetkezetben, melyekből később a DRB bankcsoport tagjai létrejöttek.”

„Az MNB által indított, s a Buda-Cash Brókerház Zrt.-nél és a DRB bankcsoportnál folyamatban lévő vizsgálatok eddigi adatai egyértelműen azt mutatják: a gyanú szerint jelentős mennyiségű ügyfélpénz eltüntetésével járó visszaélés-sorozat másfél évtizeddel azelőtt indult el, hogy jegybank 2013 októberében átvette volna a pénzügyi felügyeleti szerepkört.”

„A jegybank szerint tudatlanságon és rosszhiszeműségen alapul, ráadásul a jegybanktörvény ismeretének teljes hiányáról tanúskodik az az állítás, amely szerint az MNB-nek kellene valamiféle “állami” kárpótlást nyújtania a brókercég és a bankok károsultjainak.

http://pestisracok.hu/mnb-hamisak-az-ellenzeki-partok-allitasai/

Amilyen szemtelen és arrogáns viselkedést tanúsít ebben az ügyben az LMP, annyira elegáns módon reagált rá az MNB. 

Szavazzon!

A bejegyzés trackback címe:

https://sonyo.blog.hu/api/trackback/id/tr447234211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemhivo 2015.03.02. 20:54:49

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mostani lépését megelőző utolsó átfogó felügyeleti vizsgálatot 2010-ben az akkor még önálló Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) végezte, amely egyébként egy csekély, 3 milliós büntetés mellett terjedelmes határozatban 16 mulasztásra figyelmeztette a Buda-Cash Brókerházat. Eszerint a cégnél
a megbízások felvétele nem mindig felel meg a jogszabályoknak és a belső szabályzatoknak
a nem teljesült megbízásokat nem mindig lehet időrendben nyomon követni
a kockázatok fedezetére szükséges tőke mennyiségét nem mindig a törvényi előírásoknak megfelelően határozza meg
a halasztott pénzügyi teljesítéskor nem tartja be maradéktalanul a jogszabályokat
nem tartja be maradéktalanul az adatszolgáltatási kötelezettségeket sem
hiányzik a dolgozók saját ügyleteiről szóló pontos, időrendi nyilvántartás
nem tesz eleget teljes körűen a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzését szolgáló jogszabályoknak
a különböző szolgáltatások kiszervezésével jogszabályokat sért
nem felel meg az informatikai biztonsági követelményeknek
a részvénykönyvben nincsenek meg a tulajdonosok pontos beazonosításához szükséges adatok
közzétételi kötelezettségeinek nem tesz mindig eleget
hiányzik a szabályzat a kockázatkezelés nyilvánosságra hozataláról
az ügyfelek pénzét és a saját pénzeket nem mindig kezelik elkülönítetten, ügyfélszámlákon saját pénzt is tartanak
a fiókirodákban nem különülnek el az üzleti és elszámolási funkciók
nem mindenkor felel meg az ügyfélszámla vezetésére vonatkozó jogszabályoknak
egyes számviteli előírásoknak (nullás számlaosztály) sem mindig felel meg

..az megvan?..hogy 2010-ben ki volt kormányon,..és ki végezte el a cég vizsgálatát?...és az is megvan, ..hogy mi történt a hiányosságok kiküszöbölésére? Tájékozódsz?,..vagy ezeket is én válaszoljam meg?

Sonyó · http://sonyo.blog.hu 2015.03.02. 21:23:17

Már bocsánat, de most az MNB-ről van szó, nem másról!

Sonyó · http://sonyo.blog.hu 2015.03.02. 21:32:45

Az MNB elnökei:
Simor András (2007. március 3. – 2013. március 3.)
Dr. Matolcsy György (2013. március 4. –)

PSZÁF: 2013. október 1-jén megszűnt, jogköreit a Magyar Nemzeti Bank vette át.

Ennyi elég?
süti beállítások módosítása